0513 - 65 34 44 Contactgegevens
Fietsbestelling controleren
Inloggen Nationale Fiets Projecten werknemer | werkgever | rijwielhandelaar
Vervolg Man met hond

Veelgestelde vragen over het Nationale Fietsplan

U bevindt zich hier: Home > Werkgevers > Veelgestelde vragen

In onze dagelijkse praktijk krijgen wij - onder andere op onze telefonische helpdesk - veel praktische vragen. Hieronder treft u de meest voorkomende vragen van werkgevers aan. Staat uw vraag er niet tussen of wilt u extra informatie? Stel dan hier uw vraag of bel naar (0513) 64 54 69. Wij helpen u graag verder!

Het Nationale Fietsplan
Wat houdt het Nationale Fietsplan in?

Het Nationale Fietsplan wordt door de werkgever opgezet om het fietsgebruik in het woon-werkverkeer te stimuleren. Met het Nationale Fietsplan biedt u uw werknemers de mogelijkheid om op een fiscaal vriendelijke manier een nieuwe fiets van de zaak aan te schaffen. Ook behoren de aanschaf van een fietsverzekering en de Nationale Fietsbonnen tot de mogelijkheden. De werkgever schaft een compleet fietspakket aan voor zijn werknemers en verrekent deze vervolgens mét belastingvoordeel met de werknemer. Het is voor werkgevers ook mogelijk het fietspakket te schenken aan werknemers.

Wat zijn precies de voordelen van het Nationale Fietsplan?

De voordelen van het Nationale Fietsplan zijn o.a.:
- Het aanbieden van "de fiets van de zaak" is voor veel werkgevers een interessante secundaire
  arbeidsvoorwaarde
- De fiets is vriendelijker voor het milieu dan de auto
- De fiets levert een bijdrage aan de oplossing van het fileprobleem
- De fiets levert een bijdrage aan de oplossing van het probleem van te volle binnensteden
- De fiets biedt een oplossing voor de parkeerproblematiek bij bedrijven
- Fietsen is gezond voor de werknemers en levert een bewezen bijdrage aan de arbeidsproductiviteit
  van werknemers (minder ziek, beter concentratievermogen, meer weerstand) en levert derhalve
  ook een bijdrage aan het terugdringen van het ziekteverzuim

Wat kost het als werkgever om het Nationale Fietsplan voor uw werknemers op te starten?

De invoering van het Nationale Fietsplan kost u niets. Sterker nog: er is financieel voordeel te behalen door besparing op de sociale lasten.

Wat kost het uw werknemers om deel te kunnen nemen aan het Nationale Fietsplan?

Deelname aan een fietsproject is gratis. De werknemer krijgt fiscaal voordeel op de aanschaf van een nieuwe fiets van de zaak. Het voordeel is gemiddeld 42 % en kan oplopen tot maximaal 52 %. De hoogte van het voordeel is afhankelijk van het tarief inkomstenbelasting van de werknemer.

Aan welke voorwaarden moeten uw werknemers voldoen om deel te mogen nemen aan een fietsproject?

Deze voorwaarden mogen - door de invoering van de WKR - zelf door de werkgever worden bepaald. In de praktijk zien we vaak dat werkgevers de voorwaarden hanteren, die behoorden tot de oude fiscale fietsregeling. Deze waren:
- aanschaf van fiets maximaal € 749,-
- deelname eens in de drie jaar
- minimaal de helft van de werkdagen moet de fiets worden ingezet voor woon-werkverkeer

Nationale Fietsbon
Waarvoor kan de Nationale Fietsbon gebruikt worden?

Alles wat met de fiets te maken heeft, is te koop met de Nationale Fietsbon. Een extra slot, een reparatiesetje of een fietspomp. Of fietstassen en regenkleding. De Nationale Fietsbon kan worden besteed aan alle artikelen die in een rijwielzaak verkrijgbaar zijn. Ook kan de fietsbon worden gebruikt voor het betalen van onderhoud en reparaties aan de fiets. De Nationale Fietsbon kan bij alle bij Nationale Fietsbon aangesloten rijwielhandelaren besteed worden.

Fietsbestelling
Mag een werknemer ook een fiets met een hogere cataloguswaarde dan het maximaal te verrekenen bedrag aanschaffen?

Dat wordt bepaald door de werkgever. Wanneer de werkgever daar geen probleem mee heeft, moet het bedrag boven het maximaal te verrekenen bedrag door de deelnemer netto betaald moet worden. Hierover ontvangt de deelnemer geen fiscaal voordeel.

Uit welke fietsen kunnen uw werknemers kiezen?

Deelnemers aan het Nationale Fietsplan kunnen een fiets naar eigen keuze uitzoeken. De deelnemer kan hiervoor terecht bij één van de ruim 3.000 aangesloten rijwielhandelaren. Daarnaast werkt Nationale Fiets Projecten nauw samen met de grootste fietsfabrikanten (de zogenaamde A-merken) in Nederland.

Wanneer en hoe komt een deelnemer in het bezit van de fiets die is uitgezocht?

Nadat de deelnemer de fiets van zijn keuze heeft ingevuld op het NFP Fietsformulier levert hij dit Fietsformulier ter goedkeuring in bij zijn werkgever. De werkgever stuurt het Fietsformulier vervolgens naar NFP voor de bestelling van de fiets. NFP bestelt de fiets bij de betreffende rijwielhandelaar of eventueel bij de fabrikant.De fiets staat na gemiddeld twee weken klaar voor de deelnemer bij de door hem uitgekozen rijwielhandelaar. De levertijd van de fiets is mede afhankelijk van de levertijd van de fabrikant. De rijwielhandelaar neemt persoonlijk contact op met de werknemer over de levering van de fiets.

Fietsverzekering en onderhoud
Is de fiets van de deelnemer wel verzekerd nadat de fiets is opgehaald?

Heeft de deelnemer ervoor gekozen om de fiets te laten verzekeren, dan is de fiets vanaf het moment dat de fiets de rijwielzaak verlaat verzekerd. Nadien ontvangt de deelnemer per post de definitieve verzekeringspapieren rechtstreeks van de verzekeringsmaatschappij.


Bookmark and Share