0513 - 65 34 44 Contactgegevens
Fietsbestelling controleren
Inloggen Nationale Fiets Projecten werknemer | werkgever | rijwielhandelaar

Veelgestelde vragen over het Nationale Fietsplan

U bevindt zich hier: Home > Werknemers > Veelgestelde vragen

We hebben de veelgestelde vragen in een aantal categorieŽn ingedeeld. Zit uw vraag er niet tussen? Neem dan contact op met de helpdesk. Nationale Fiets Projecten helpt u graag verder!

Het Nationale Fietsplan
Wat is het Nationale Fietsplan?

Met het Nationale Fietsplan koopt u via uw werkgever een compleet fietspakket (fiets, verzekering en fietsbonnen) met belastingvoordeel. U betaalt het pakket met brutoloon (of vakantiegeld, overuren etc.) aan uw werkgever terug. Omdat u met brutoloon betaalt, hoeft u geen inkomstenbelasting te betalen en heeft u gemiddeld 40% belastingvoordeel.

Wat zijn de voordelen van het Nationale Fietsplan

Het grootste voordeel voor u als werknemer is het belastingvoordeel op het fietspakket. Daarnaast is fietsen naar het werk gezond en behoort parkeerstress tot het verleden. Bovendien zijn er geen files en is het goed voor het milieu.

Zijn er ook kosten aan mijn deelname verbonden?

Deelname aan het Nationale Fietsplan is gratis. Uiteraard betaalt u het fietspakket wel terug via verrekening van de brutoloonbestanddelen. Het belastingvoordeel loopt snel op en is gemiddeld 40%. Ook voor uw werkgever is deelname aan het fietsplan gratis.

Wanneer mag ik meedoen aan het Nationale Fietsplan?

Iedereen die regelmatig op de fiets naar het werk komt, of dat van plan is, kan meedoen aan het Nationale Fietsplan. Oůk als u verder dan 15 km van het werk woont en (een deel van) de woon-werkreis fietst. Uw werkgever kan wel bepaalde voorwaarden stellen aan deelname. Het is uiteraard wel belangrijk dat uw werkgever aangesloten is bij het Nationale Fietsplan.

Ik heb al eens eerder meegedaan, wanneer mag ik weer deelnemen?

Uw werkgever bepaalt wanneer u weer mag meedoen aan het Nationale Fietsplan. Dit kan 1 x per 3 jaar zijn, maar kan ook 1 x keer jaar zijn. Maar wanneer de terugbetalingstermijn nog niet helemaal is afgelopen (indien de fiets in 36 maanden terugbetaald had moeten worden), raden wij af om een nieuwe fiets te bestellen. Overigens, kan de werkgever zelf bepalen in welke termijnen of manieren de fiets afbetaald moet worden door de werknemer. Dit kan zijn 36 maanden, maar mag ook 24 maanden of worden betaald uit overuren, vakantiegeld of andere bronnen.

Fietsbestelling
Wat is het maximum bedrag voor de fiets waar ik belastingvoordeel over heb?

Uw werkgever bepaalt over welk bedrag u belastingvoordeel ontvangt. Veel werkgevers hanteren nog het  bedrag van Ä 749,- vanuit de 'oude' fiscale fietsregeling. Koopt u een duurdere fiets dan het maximum bedrag, dan ontvangt u over het 'meerbedrag' geen belastingvoordeel; dit moet u netto betalen.

Uit welke fietsen kan ik kiezen?

U hebt bij het Nationale Fietsplan de vrije keuze uit alle fietsen. Nationale Fiets Projecten werkt samen met de grootste fietsfabrikanten (de zogenaamde A-merken) in Nederland. U kunt in de fietsencatalogus alvast een voorproefje nemen van de fietsen die bij de rijwielhandelaren verkrijgbaar zijn.

Mag ik een E-bike via het fietsplan aanschaffen?

Ja, dat mag. Aangezien u ook op een fiets met trapondersteuning zelf moet trappen, is het binnen het fiscaal voordelige Nationale Fietsplan toegestaan een E-bike aan te schaffen.

Misschien is uw werkgever inmiddels overgestapt op de Werkkostenregeling. Binnen deze regeling vervallen alle huidige voorwaarden en mag uw werkgever zelf de regels voor het fietsplan opstellen. Uw werkgever mag ook de bestaande regels handhaven.

Wanneer en hoe kom ik in het bezit van de fiets?

Nadat u een fiets bij de rijwielhandelaar hebt uitgezocht en ingevuld hebt op het Fietsformulier, levert u dit formulier ter goedkeuring in bij uw werkgever. Deze stuurt het formulier vervolgens naar Nationale Fiets Projecten voor de bestelling van de fiets. Nationale Fiets Projecten zorgt ervoor dat de rijwielhandelaar de fiets uit eigen voorraad levert. De rijwielhandelaar laat u weten wanneer u de fiets bij hem kunt ophalen. Gemiddeld is dit zo'n 2 tot 6 weken nadat het fietsformulier bij Nationale Fiets Projecten is binnengekomen. Bovenaan de website kunt u de status van uw bestelling volgen. 

Nationale Fietsbon
Waarvoor kan ik de Nationale Fietsbon gebruiken?

Alles wat met de fiets te maken heeft, is te koop met de Nationale Fietsbon. Een extra slot, een reparatiesetje of een fietspomp. Of fietstassen en regenkleding. De Nationale Fietsbon kan worden besteed aan alle artikelen die in een rijwielzaak verkrijgbaar zijn. Ook kan de fietsbon worden gebruikt voor het betalen van onderhoud en reparaties aan de fiets.

Hoe is het onderhoud van de fiets geregeld?

Heeft uw fiets een onderhoudsbeurt nodig? Dan kunt u Nationale Fietsbonnen aanschaffen welke te verzilveren zijn bij een rijwielhandelaar bij u in de buurt. Op deze manier kunt u ook optimaal profiteren van het belastingvoordeel op de kosten van het onderhoud.

Fietsverzekering
Is mijn fiets wel verzekerd zodra ik de fiets heb opgehaald?

Heeft u ervoor gekozen om uw fiets te laten verzekeren, dan is de fiets vanaf het moment dat de fiets de rijwielzaak verlaat verzekerd. Per post ontvangt u de definitieve verzekeringspapieren.

Deelname van uw werkgever
Mijn werkgever doet nog niet mee aan het Nationale Fietsplan, hoe overtuig ik hem?

Op deze website staat een aantal handige tips om uw werkgever van de vele voordelen van het Nationale Fietsplan te overtuigen. Want het fietsplan heeft niet alleen voordelen voor u, maar zeker ook voor uw werkgever!

Wat kost het de werkgever om het Nationale Fietsplan op te starten?

Het opstarten van het Nationale Fietsplan kost de werkgever niets. Sterker nog, fietsende werknemers levert uw werkgever besparingen op. Denk maar eens aan het feit dat fietsende medewerkers vaak fitter zijn, niet in de file staan en geen dure parkeerplaats nodig hebben. Naast deze voordelen levert het de werkgever ook nog eens een besparing op zijn sociale lasten op.


Bookmark and Share