0513 - 65 34 44 Contactgegevens
Fietsbestelling controleren
Inloggen Nationale Fiets Projecten werknemer | werkgever | rijwielhandelaar
Vervolg Man met hond

Het Nationale Fietsplan en de werkkostenregeling

U bevindt zich hier: Home > Werkgevers > De werkkostenregeling

De werkkostenregeling (WKR) is definitief verplicht ingevoerd per 1 januari 2015 voor alle werkgevers in Nederland. Met de WKR kunnen werkgevers hun personeelsleden tot een vooraf vastgesteld percentage van de totale loonsom onbelast van vergoedingen en verstrekkingen laten profiteren. Het gaat dan bijvoorbeeld om een fiets, bedrijfsfitness, kerstpakketten of personeelsfeesten. Binnen de WKR is het niet nodig om de verstrekkingen per werknemer bij te houden, maar kan dat bedrijfsbreed. Het is dus niet zo dat met de komst van de WKR de fiets van de zaak niet meer verstrekt kan worden. Integendeel, de mogelijkheden worden eigenlijk alleen maar uitgebreid. Bovendien mag u de fiets nog steeds op dezelfde manier met fiscaal voordeel met uw werknemers verrekenen! 

Binnen de WKR heeft u ook in 2019 een vrij beschikbare ruimte van 1,2 procent van uw totale fiscale loonsom, die u kunt besteden aan onbelaste vergoedingen en verstrekkingen voor uw werknemers. Komt u boven deze grens van 1,2%? Dan betaalt u een eindheffing van 80%. Per 1 januari 2020 wordt de vrije ruimte op een iets andere manier berekend. Over de eerste Ä 400.000,- van de totale fiscale loonsom geldt een tarief van 1,7 procent. Voor het bedrag boven Ä 400.000,- blijft het percentage 1,2 procent. Met name bedrijven uit het MKB profiteren van deze wijziging.

Steeds meer zelf de regels bepalen

De werkkostenregeling zorgt voor een vereenvoudiging van de regels en met het verdwijnen van alle complexe regels rondom de fiets van de zaak mag u, binnen de WKR, de regels voor deelname aan het fietsplan geheel zelf bepalen. U kunt er uiteraard altijd voor kiezen om de huidige regels te handhaven. De beschikbare ruimte binnen uw organisatie is bepalend voor de keuzes die u maakt om uw belastingvrije budget optimaal te gebruiken. In beide gevallen kunt u zich alvast oriŽnteren op de mogelijkheden en kansen van het fietsplan binnen de WKR.

WKR biedt meer ruimte en mogelijkheden

De WKR is niet alleen een vereenvoudiging, maar biedt ook veel kansen en mogelijkheden voor werkgevers. De werkgever heeft nu zelf alle vrijheid om - naar geheel eigen inzicht - te bepalen wie een 'fiets van de zaak' mag aanschaffen. De meestal duurdere elektrische fiets bijvoorbeeld kan nu veel gemakkelijker worden aangeschaft via het Nationale Fietsplan.

Advies

Omdat de WKR per 1 januari 2015 verplicht is voor alle werkgevers in Nederland is het raadzaam om zo snel mogelijk informatie over de WKR in te winnen en te inventariseren welke secundaire arbeidsvoorwaarden werkgevers nu precies (willen) bieden en welke kosten daarmee gemoeid zijn. Pas dan heeft u een reŽel beeld of u het Nationale Fietsplan kan blijven aanbieden.

Meer informatie?

Bent u benieuwd naar de beste manier om binnen de WKR de fiets als aantrekkelijke optie in het secundaire arbeidsvoorwaardenpakket te behouden? Nationale Fiets Projecten kan u informeren over hoe en wanneer u met het fietsplan de meest voordelige overstap naar de WKR kan maken. Neem hiervoor contact op via telefoonnummer (0513) 64 54 69 of stuur een e-mail naar .

Voor de volledigheid hebben we een aantal veelgestelde vragen over de werkkostenregeling ťn over de fiets binnen de werkkostenregeling voor u op een rijtje gezet.


Bookmark and Share